Wienand steekt vijf dagen per week zijn handen uit de mouwen op Buitengoed Dorrepaal. Op vrije momenten ontspant hij in zijn eigen huis óf gaat hij op reis. ‘In Australië heb ik een heleboel gedaan en gezien.’
Wienand heeft kangoeroes en koala’s gezien. Niet in de dierentuin, maar in het echt. ‘In Australië,’ zegt hij. ‘Daar woont mijn zus met haar man en haar kinderen. In 2019 ben ik erheen gegaan, samen met mijn ouders. Ver vliegen, bijna 24 uur. En het was warm in het vliegtuig. Niet normaal! Maar dat kwam door mijn moeder. Die had de verwarming aangezet in plaats van de airco. We zijn er een maand geweest. We hebben een heleboel gedaan en gezien. Er was ook een attractiepark met dolfijnen en zeehonden. En we zijn nog naar een vuurtoren geweest.’

Verstandelijke beperking
Wienand heeft veel aan zijn ouders. Ze helpen hem onder meer met zijn brieven. ‘Want door mijn verstandelijke beperking kan ik niet lezen en schrijven.’ Elk weekend blijft hij drie nachten bij hen slapen. Maar Wienand heeft ook veel aan Middin. Hij woont al twaalf jaar zelfstandig met begeleiding, op locatie Waldeckstate in Den Haag. ‘In mijn eigen huis kijk ik met mijn buurman tv. Of ik ga drummen, want ik heb een eigen drumstel. Eten doe ik bij het trefpunt van Middin.’
Midden in het leven
Vijf dagen per week werkt Wienand op Buitengoed Dorrepaal. Hij is er stipt om half negen, na een reis van een half uur met de tram. Al sinds 2004 werkt Wienand in het groen. Eerst zorgde hij vooral voor de dierenweide en het groen op het landgoed. Tegenwoordig gaat hij met zijn collega’s vanuit Dorrepaal op pad. Ze staan midden in de maatschappij. ‘We onderhouden van alles,’ zegt Wienand. ‘Tennisbanen en golfbanen, maar ook parken en tuintjes van mensen. We werken met ervaren hoveniers; Han en Sam. Van hen leer ik veel. Klanten zijn altijd blij als we zijn geweest. Als we klaar zijn ziet het er altijd mooier uit dan toen we begonnen.’

Brie snijden
Het werkt geeft Wienand zelfvertrouwen. Hij wil bovendien graag leren. Sinds kort werkt Wienand ook twee dagen per week in de horeca van Dorrepaal. ‘Groen en horeca zijn allebei leuk,’ zegt hij. ‘Als ik maar elke dag bezig ben. Dat vind ik het belangrijkst. Ik ben vooral goed in brie snijden. Ik pak een bakje met heet water, doe het mes erin en dan snijd ik de brie in lange plakken. Met een vork doe ik de plakken in een bakje. Dan zet ik ze in de koelkast, met de datum erop. Brie snijden, het is net of je een heg snoeit!’