We helpen je midden in het leven te staan. Zo zelfstandig mogelijk. Samen met jou zorgen we dat je kunt doen wat goed en belangrijk voor je is. Soms kan dit lastig zijn. Bijvoorbeeld als je keuzes maakt die niet goed voor je zijn. Dan kan het zijn dat je niet meer zelf mag beslissen.
Wat is zeggenschap?
Het is belangrijk dat je je eigen leven kan leiden en zelf keuzes mag maken. Dat je vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Bijvoorbeeld wat je eet en drinkt, welke kleding je draagt en waaraan je je geld uitgeeft. Maar niet alles is veilig en goed voor jou en andere mensen. Zo mogen je keuzes niemand in gevaar brengen. Daarom zijn er, als je bij Middin woont of werkt, regels en maken we afspraken. Door deze regels en afspraken kunnen we op een prettige manier met elkaar wonen, werken en leven.
Wat is wilsbekwaamheid?
Wilsbekwaamheid betekent dat je zelf beslissingen kunt nemen en dat je snapt wat het gevolg is van een beslissing. Lukt het jou niet om zelf keuzes te maken en beslissingen te nemen? Of maak je keuzes die niet goed voor je zijn? Bijvoorbeeld omdat ze niet veilig voor je zijn of als je de gevolgen niet overziet? Dan kan een deskundige, zoals een dokter of gedragsdeskundige, besluiten dat jij geen keuzes meer kan maken. Dan ben je wilsonbekwaam. Dit betekent dat iemand anders – een vertegenwoordiger – jou helpt keuzes te maken of namens jou een beslissing neemt.
Vertegenwoordiging
Wanneer je wilsonbekwaam bent, krijg je een vertegenwoordiger. Dit noem je een mentor, bewindvoerder of curator. Dit kan een familielid zijn of iemand anders. Jouw vertegenwoordiger luistert natuurlijk nog wel naar jouw wensen en praat met jou over de keuzes en beslissingen. Sommige keuzes kunnen grote gevolgen voor je hebben. Dan maakt de vertegenwoordiger een keuze voor jou of neemt een beslissing namens jou. Heb je zorg nodig die je eigenlijk niet wilt? Dan noem je dit onvrijwillige zorg.
Wil je meer weten?
In dit filmpje legt Steffie meer uit over wilsonbekwaamheid.