Bij Middin gaan we altijd uit van vrijwillige zorg. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld als het onveilig is voor jezelf of voor anderen. Dan kun je (tijdelijk) zorg krijgen die je niet wilt, maar toch nodig is. Dit heet onvrijwillige zorg.
Alleen als het echt niet anders kan
Onvrijwillige zorg kan over veel dingen gaan. Bijvoorbeeld over medicatie of een behandeling die je niet wilt of je deur die ’s nachts op slot gaat. Onvrijwillige zorg gebeurt alleen als het echt niet anders kan. Samen met jou en je naasten zoeken we eerst andere oplossingen voordat we overgaan tot onvrijwillige zorg.
Wet zorg en dwang
In de Wet zorg en dwang staan jouw rechten bij onvrijwillige zorg. In de wet staat ook dat we er alles aan moeten doen om andere oplossingen te zoeken. We vragen andere deskundigen om met ons mee te denken. Dit zijn bijvoorbeeld de gedragsdeskundige of de arts. En we volgen een stappenplan. Dit stappenplan helpt ons om de juiste beslissingen te nemen.
Voorbeeld onvrijwillige zorg
Je valt ’s nachts vaak uit bed. Je hebt al een paar keer je hoofd gestoten en jezelf pijn gedaan. Middin stelt een bedhek voor maar dit wil jij niet. Het is niet meer veilig om zonder hek in je bed te slapen. We praten met deskundigen over het plaatsen van een bedhek. We volgen een stappenplan en plaatsen het bedhek. Dit heet onvrijwillige zorg.
Meer weten?
Heb je vragen over onvrijwillige zorg? Je kunt terecht bij je begeleider, naasten of een cliëntvertrouwenspersoon. Samen komen jullie vaak tot een oplossing. Op Steffie.nl vind je ook nuttige informatie over dit onderwerp.
Cliëntvertrouwenspersoon
Wil je met iemand praten over onvrijwillige zorg? De cliëntvertrouwenspersoon luistert naar jou en kan je helpen. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Op deze pagina vind je alles over de cliëntvertrouwenspersonen. Je leest hier ook wat je moet doen als je een klacht over onvrijwillige zorg hebt.