Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging aan de hersenen die je kunt oplopen door een beroerte, operatie, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. Door niet-aangeboren hersenletsel verandert je leven. Eenmaal thuis kan het lastig zijn het ‘gewone’ leven weer op te pakken. Met het behandelprogramma Hersenz leer je omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Professionals van Middin zijn opgeleid door Hersenz voor de behandeling van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Wat is Hersenz?
Het behandelprogramma Hersenz leert je beter om te gaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (nah) in de chronische fase. Met het behandelprogramma Hersenz kun je na revalidatie nog stappen maken om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Samen met je naasten.
In het behandelprogramma werk je aan persoonlijke doelen die je graag wilt bereiken, bijvoorbeeld:
- Ik kan omgaan met onverwachte situaties.
- Ik heb een programma met goede afwisseling tussen activiteiten en rust.
- Ik kan zonder hulp de trappen op.
- Ik ben minder bang om te vallen.
- Mijn man en kinderen begrijpen wat er met mij aan de hand is.
- We hebben de taken thuis goed verdeeld.
Hersenz wordt landelijk door 13 zorgorganisaties aangeboden, waaronder Middin. Het behandelprogramma Hersenz is een combinatie van bewegen, cognitieve groeps- en individuele behandeling. Je werkt zowel in groepsverband als individueel. Wat het behandelprogramma verder onderscheidt is dat alle betrokken specialisten vanuit een team samenwerken om met jou je doelen te bereiken. Het programma duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld duurt het behandelprogramma 1,5 jaar.
Hoe helpen we jou?
Voordat we van start gaan bespreken we in een intakegesprek wat je nodig hebt, wat de mogelijkheden zijn en waar je aan wilt werken. We bekijken ook hoe behandeling op het gebied van beweging het beste bij jou aansluit.
We werken samen aan jouw behandeling met behulp van de modules, de impact van mijn hersenletsel, grip op mijn energie en aan de slag met mijn veranderende brein.
Drie à vier keer in de week is er een behandelmoment. Je werkt dan samen met de (fysiek) behandelaren en/of jouw groep. Om de behandeling te ondersteunen maken we gebruik van het online platform ‘Jouw omgeving’.
Verliesverwerking
Leven met nah betekent ook accepteren dat je niet meer alles kan. En dat is lastig. Wat kun je nog wel en wat lukt minder goed? We helpen je met de verwerking van verlies.
Hulp voor je naasten
Voor jouw familieleden verandert er ook veel. Jouw familie betrekken we bij het behandelprogramma waardoor je naasten leren omgaan met de nieuwe situatie. Voor partners is er de module ‘samen verder leven’. Tijdens deze groepsbijeenkomsten wisselt je partner ervaringen uit, deel je gevoelens met elkaar en leer je van elkaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer inzicht in je partner, levend verlies, intimiteit & seksualiteit en jouw kracht en last.
Hoe meld ik me aan voor Hersenz?
Voor het behandelprogramma Hersenz heb je een verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig. Met de verwijsbrief kun je je aanmelden. Of stuur een e-mail naar hersenz@middin.nl. Je kunt je ook bellen met afdeling Klantcontact of via de website van Hersenz.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt 14 weken per module. De behandeling bestaat doorgaans uit drie modules voor jou en één module voor je partner. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur.
Hoe vaak vindt de behandeling plaats?
Per week zijn er drie à vier behandelmomenten:
- twee keer per week voor fysieke behandeling,
- één keer per week voor cognitieve groepsbehandeling en
- eens in de twee weken een individuele behandeling.
Waar vinden de behandelingen plaats?
Middin heeft drie behandellocaties. In Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.
In de startfase van de behandeling komt de behandelaar bij jou thuis. Zo kan in de behandeling rekening gehouden worden met jouw persoonlijke situatie. Als het bijdraagt aan jouw behandeling vindt het individuele deel van de behandeling vaker bij jou thuis plaats. Het individuele deel van de behandeling kan eventueel ook online worden gegeven.
Ik kan niet zelfstandig reizen. Hoe kom ik naar de behandellocatie?
Al onze locaties zijn bereikbaar per openbaar vervoer en er is parkeergelegenheid in de buurt. Mocht je niet zelfstandig kunnen reizen, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding voor vervoer vanuit je zorgverzekeraar. Je hebt dan een ‘machtiging vervoer’ nodig. Kijk hiervoor op de website van je eigen zorgverzekeraar.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de behandeling van Hersenz?
- Je bent ouder dan 18 jaar.
- Je hebt de diagnose niet-aangeboren hersenletsel.
- Je hebt een revalidatietraject doorlopen.
- Je ervaart beperkingen in het omgaan met niet-aangeboren hersenletsel.
- Het behandelprogramma vraagt veel van jou en je naasten, daarom zijn jullie gemotiveerd om samen aan jouw behandeling te werken.
Om het beste uit jouw behandeling te halen, vraagt het behandelprogramma veel van je tijd en aandacht. Daarom is het behandelprogramma soms (nog) niet geschikt voor jou. Bijvoorbeeld, wanneer problemen op psychiatrisch gebied overheersen of er sprake is van een verslaving.
Wanneer er veel andere problemen zijn zoals conflicten, veel vragende juridische procedures, grote financiële problemen of een verhuizing, zal hier andere hulp voor georganiseerd moeten worden.
Ik kan onverwacht niet naar de behandeling komen, wat moet ik doen?
Wanneer je niet naar een behandeling kunt komen, geef dit dan zo snel mogelijk door via het algemene telefoonnummer van Hersenz, per e-mail of bij de eigen behandelaar.
Zeg je de behandeling meer dan 24 uur van tevoren af, dan zoeken we samen naar een alternatief om de gemiste behandeling in te halen.
Zeg je de behandeling minder dan 24 uur van te voren af dan brengen we de kosten voor de gemiste behandeling bij jou in rekening. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Wanneer je meer dan drie behandelingen afwezig bent vindt hierover een gesprek plaats. We bespreken dan je motivatie voor deelname aan het behandelprogramma en kijken of en hoe we verder kunnen gaan.
Zijn er voor mij kosten verbonden aan de Hersenz behandeling?
Het behandelprogramma Hersenz zit sinds januari 2021 in het basispakket van je zorgverzekering. Dit betekent dat bijna alle behandelingen (individueel en in groepsverband) worden vergoed. Bijna alle, want de individuele behandeling fysiotherapie wordt niet vergoed en valt onder de aanvullende verzekering. De groepsbehandeling fysiotherapie valt wel in het basispakket.
Net als bij elke andere zorg waar je een verzekering voor nodig hebt, wordt ook voor het behandelprogramma Hersenz een beroep gedaan op het eigen risico. In 2024 bedraagt dat 385 euro.