De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die 24 uur per dag begeleiding en zorg nodig hebben. Vanuit de Wlz wordt die begeleiding en zorg betaald.
Wat is de Wlz?
Wanneer jij, je kind of naaste langdurige begeleiding en zorg nodig hebt, 24 uur per dag, kun je een Wlz-indicatie aanvragen. De Wlz betaalt voor jouw hulp en zorg bij een zorgorganisatie. De Wlz-indicatie krijg je vaak voor de rest van je leven. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan het zijn dat de Wlz-lvg indicatie wel een einddatum heeft.
Voor wie zijn we er?
Middin helpt kinderen en volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking, lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking bieden we alleen Wlz-zorg voor de indicatie Wlz-lvg indicatie 1, 2 en 3.
Hoe vraag je een Wlz-indicatie aan?
Je vraagt een Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bekijkt of je recht hebt op langdurige zorg. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, geeft het CIZ een Wlz-indicatie. Op de website van het CIZ lees je meer over hoe je een Wlz-indicatie aanvraagt.
Welke begeleiding en zorg krijg je met je Wlz-indicatie?
Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig. Bij de aanvraag voor een Wlz-indicatie heb jij opgegeven welke zorg jij nodig hebt. Het CIZ bekijkt welke indicatie het beste past bij wat jij nodig hebt. Met de indicatie kun je je bij Middin aanmelden. Samen met jou bespreken we wat voor jou belangrijk en goed is. Hoe kunnen we je helpen bij wonen, werken, leren en voor jezelf zorgen? We maken met jou en je naasten afspraken over je begeleiding en zorg. De afspraken schrijven we op in jouw persoonlijke zorgplan.
Wonen bij Middin
Wanneer zelfstandig wonen niet (meer) lukt, kun je wonen bij Middin. We hebben meerdere huizen waar je in een beschermde omgeving woont met begeleiders dichtbij. Je krijgt hier 24 uur per dag begeleiding en zorg van onze deskundige begeleiders. Overdag ga je naar werk, dagbesteding of doe je belevingsgerichte activiteiten. Samen met jou bekijken we welk onderdeel van werken en leren bij jou past. Je betaalt geen huur aan Middin. Met jouw Wlz-indicatie krijg je zorg van Middin en hier hoort wonen bij. Samen met het zorgkantoor en Middin bespreek je jouw wensen en mogelijkheden. Stopt jouw vraag om zorg bij Middin, dan stopt ook het wonen. We kunnen bespreken of begeleiding en zorg in je eigen thuisomgeving dan misschien beter bij jou past.
Begeleiding en zorg thuis
Met een Wlz-indicatie kan je ook in je eigen thuisomgeving begeleiding en zorg krijgen door begeleiders van Middin.
- Volledig pakket thuis
Bij een volledig pakket thuis (vpt) blijf je in je eigen huis wonen en krijg je alle begeleiding en zorg van Middin. Met een vpt krijg je ook maaltijden en hulp bij het huishouden. Middin kan deze zorg niet aan iedereen bieden. Op basis van jouw woonplaats en zorgvragen bespreken we met jou of we deze zorg aan jou kunnen bieden. - Modulair pakket thuis
Wil je in je eigen huis blijven wonen met begeleiding en zorg van Middin? Of wil je zorg van Middin en tegelijk ook van andere zorgaanbieders ontvangen? Dan kun je kiezen voor een modulair pakket thuis (mpt). Met het zorgkantoor en Middin bespreek je wat je wensen zijn en wat je nodig hebt.
Zorg in natura | geen pgb
Middin heeft voor jouw begeleiding en zorg een contract met het zorgkantoor. Dit betekent dat jij geen kosten betaalt aan Middin, maar dat we dit rechtstreeks van het zorgkantoor krijgen. Dit noem je zorg in natura. Bij Middin kan je alleen zorg in natura krijgen.
Je kunt bij Middin geen zorg inkopen met een persoonsgebonden budget (pgb). Bij een pgb regel je alle financiën voor de begeleiding en zorg zelf, zoals het afsluiten van zorgovereenkomsten met zorgverleners en het opstellen van een budgetplan. Lees meer over een pgb op de website van de overheid.
Eigen bijdrage
Bij begeleiding en zorg vanuit de Wlz betaal je vanaf 18 jaar een eigen bijdrage. Deze betaal je aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op de website van het CAK vind je een rekenhulp.
Geldgids
Wanneer je begeleiding en zorg vanuit de Wlz krijgt, worden veel van de kosten voor je betaald. Er zijn ook activiteiten of andere kosten die je niet vergoed krijgt. Bijvoorbeeld als je wilt dat Middin de was voor je doet, of als je persoonlijke verzorgingsproducten koopt. In de geldgids vind je een overzicht van vergoedingen en wat je zelf moet betalen.
Zorg via Jeugdwet of Wmo
Niet iedereen krijgt een Wlz-indicatie. Soms is het wel mogelijk om dan zorg uit een andere wet te krijgen, bijvoorbeeld via de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw zorg?
Wil je advies over het regelen van jouw zorg of wil je dat iemand met je meedenkt? Onze medewerkers van klantcontact helpen je graag verder. Voor hulp bij de aanvraag van een Wlz-indicatie kun je ook gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Op de website van het ministerie van VWS lees je hier meer over.