Wanneer je een beperking of niet-aangeboren hersenletsel hebt, kan het lastig zijn om werk te vinden. Een jobcoach van Middin kan je helpen om werk te vinden dat je leuk vindt en waar je goed in bent.
Voor wie is de jobcoach van Middin?
Bij Middin helpen we mensen met een (licht) verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Het maakt niet uit of je jong bent of al wat ouder. Wanneer je gemotiveerd bent om werk te vinden, kun je gebruikmaken van een jobcoach.
Wat kan een jobcoach voor mij doen?
Misschien vind je het lastig om te solliciteren of weet je niet waar je naar werk moet zoeken. Wanneer je een beperking hebt, kan het moeilijk zijn om werk te vinden dat bij jou past. En dat terwijl het voor jou belangrijk is om werk te hebben, om wat voor reden dan ook.
De activiteiten
Een jobcoach kan je helpen. Dat begint met een eerste gesprek. Jullie bespreken wat voor werkzaamheden je graag zou willen doen en waar jij goed in bent. Een jobcoach heeft een netwerk van bedrijven en organisaties. Binnen dat netwerk probeert hij werk te vinden dat aansluit bij jouw wensen. Dit kan werk zijn op een werk- en leerlocatie van Middin, maar ook een werkplek buiten Middin, vrijwilligerswerk of het volgen van een leerprogramma. Ook kan de jobcoach helpen bij het maken van een cv of een sollicitatiebrief. Of hij gaat mee naar een sollicitatiegesprek om je daarbij te helpen. Daarnaast heeft hij ook contact met jouw begeleider(s).
Hoe het verloopt
Wat een jobcoach precies doet en hoeveel contact jullie hebben, hangt af van hoe jouw zoektocht naar werk verloopt. In het begin heb je misschien wat meer hulp nodig. Wanneer je werk hebt gevonden, zal de jobcoach waarschijnlijk meer begeleiding op afstand bieden. Hoe dit precies verloopt, hangt af van jouw persoonlijke situatie en de gesprekken die jullie samen hebben.
Hoe helpt een jobcoach mij?
Een jobcoach is de schakel tussen jou en jouw mogelijke werkgever en nieuwe werkplek. Hij weet hoe mensen met een (licht) verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel denken en handelen. Dat kan hij ook uitleggen aan jouw mogelijke werkgever. Jobcoaches leggen verbindingen en werken daarbij met het programma Jobwise. Dit programma gaat uit van:
- Inleven: de jobcoach leeft zich in jouw situatie en emoties in. Hij weet wat jij nodig hebt en legt dit uit aan jouw mogelijke werkgever.
- Vertalen: de jobcoach legt aan jou uit hoe de dingen werken bij jouw mogelijke werkplek. Ook legt hij bepaalde woorden uit en helpt hij jou in de zoektocht naar werk.
- Aanhouden: de jobcoach past zich aan jouw tempo en behoeften aan. Samen stemmen jullie af welke doelen jullie hebben en hoe jullie die gaan behalen.
- Behartigen: de jobcoach zorgt ervoor dat alles geregeld is om jou aan het werk te krijgen. Hij regelt dat jouw mogelijke werkgever begrijpt wat jij nodig hebt. En dat jij begrijpt wat de mogelijke werkgever van jou verwacht.
Wat kost een jobcoach van Middin?
Jobcoaches van Middin worden betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met een indicatie voor dagbesteding. Lees hier meer over de kosten.
Waar vind ik de jobcoaches van Middin?
Binnen Middin werken meerdere jobcoaches, met een netwerk in de regio's Rotterdam en Haaglanden. Sommige jobcoaches zijn verbonden aan bepaalde woonlocaties. Maar je kunt de jobcoach ook inschakelen voor hulp dat los staat van een bepaalde woonlocatie. Wil je meer weten over jobcoaches? Stuur een e-mail naar: werkenenleren@middin.nl