Je wilt graag zelfstandiger gaan wonen. Dit kan spannend of lastig zijn. Want hoe werkt zelfstandiger wonen precies? Wat komt er allemaal op je af? Bij Middin kun je dit oefenen. In een fasehuis zet je samen met onze begeleiders stappen naar meer zelfstandigheid.
Voor wie is wonen in een fasehuis?
Wonen in een fasehuis van Middin is mogelijk voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar met een verstandelijke beperking (vb) en autisme (ass).
Hoe helpt wonen in een fasehuis mij?
Veel jongeren in ons fasehuis woonden eerst bij hun ouders of in een andere woonsituatie. Hoe dan ook; in ons fasehuis ga je voor het eerst zelfstandiger wonen. Of beter gezegd: je leert wat je moet kunnen en wat je moet weten om straks zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Dit kunnen praktische dingen zijn, bijvoorbeeld koken of boodschappen doen. Maar ook sociale vaardigheden, zoals activiteiten ondernemen of vrienden maken en houden. Daarbij krijg je hulp van de begeleiders van Middin.
In ons fasehuis woon je eerst in woongroepen met andere jongeren. Je hebt een eigen slaapkamer. Jullie delen de woonkamer, keuken en tuin met elkaar. Wanneer je eraan toe bent, kun je op een andere locatie van Middin gaan wonen. Hier zijn begeleiders meer op afstand aanwezig, of in de buurt. Je kunt hen dan altijd om hulp vragen. Als ook dát goed gaat, kun je de stap zetten naar zelfstandig wonen.
Drie fases
Je leert in ons fasehuis vaardigheden in je eigen tempo. Als je iets nieuws hebt geleerd, krijg je een diploma als bewijs. In totaal zijn er drie fases:
Werken en trainen
De meeste jongeren gaan vier dagen per week naar school, werk of een (Middin-)locatie voor werk- en leeractiviteiten. De vijfde dag is een trainingsdag. In het weekend zijn er gezamenlijke activiteiten. Ook organiseren we regelmatig een thema-avond over een actueel onderwerp. We stimuleren je om zelf activiteiten te organiseren en te ondernemen. Je ontmoet ook jongeren uit andere groepen. Zodat jullie elkaar kunnen stimuleren en van elkaar kunnen leren.
Onze hulp
Onze begeleiders maken gebruik van onder meer de methodieken Geef me de vijf, Competentiegericht werken, Non Violent Resistance (NVR), Dit Vind Ik Ervan (DVIE) en MijnEigenPlan. Familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers of mensen uit jouw netwerk doen, als je dat wilt, activiteiten met jou en helpen je daarmee op weg naar meer zelfstandigheid.
Waar biedt Middin wonen in een fasehuis?
Middin heeft één fasehuis. Dit is het Lorna Wing Huis in Zoetermeer. Wil je weten of er plek is op de locatie die het best aansluit bij jouw vraag? Onze afdeling klantcontact kan je vertellen of er een wachtlijst is.
Wat kost wonen in een trainingshuis?
De meeste zorgkosten voor wonen in een fasehuis worden betaald via de Wet langdurige zorg (Wlz). Je hebt hiervoor een Wlz-indicatie nodig. Kijk voor meer informatie op onze pagina Wlz.