Wanneer je medicijnen nodig hebt is het belangrijk dat je de juiste medicijnen op de juiste tijd en op de juiste manier inneemt. Bij alle stappen werken de medewerkers van Middin zorgvuldig volgens een vast schema. We zorgen er zo voor dat jij je medicijnen op een veilige manier krijgt. Dit noemen we medicatieveiligheid.
Zo zelfstandig mogelijk
We helpen je midden in het leven te staan. Zo zelfstandig mogelijk. Jij hebt een belangrijke rol bij het innemen van je medicijnen. Kan je je medicijnen zelf innemen? Dan schrijven we dit op in jouw zorgdossier en helpen we alleen waar het nodig is. Is het nodig dat iemand anders jou je medicijnen geeft? Samen met jou en je naasten maken we afspraken die we in je zorgdossier schrijven.
Veilige keuzes
Wanneer een arts jou een medicijn voorschrijft, komt dit bij de apotheek binnen. Woon je bij Middin en heb je hulp nodig bij je medicijnen? Dan krijg je je medicijnen via de apotheek waar Middin mee werkt. Middin werkt ook met Medimo. In Medimo staat jouw medicatieoverzicht en wanneer je welk medicijn moet krijgen. Jouw begeleider weet dan precies wanneer het tijd is voor je medicijnen. Dit maakt het veiliger en duidelijker.
Samen in gesprek
Medicijnen maken een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijke leven uit. We vinden het belangrijk regelmatig met jou in gesprek te gaan over je medicijnen. Hoe voel je je bij deze medicijnen? Heb je last van bijwerkingen? Hoe vind je dat het gaat met het krijgen en innemen van de medicijnen? Dit zijn voorbeelden van de vragen waar we met jou over praten. Als het nodig is, passen we – in overleg met jouw arts en de apotheek – iets aan in jouw medicijnen.
Hulpmiddelen
Voor het innemen van medicijnen werken we bij Middin met medicijnrollen (baxter). De apotheek verpakt je medicijnen per dag en tijdstip in een zakje die op een rol zit. Op ieder zakje staat welke medicijnen erin zitten en wanneer je deze moet innemen. Dit is een eenvoudige en veilige manier van medicijnen geven. Wanneer nodig kun je gebruikmaken van een hulpmiddel voor het openen van flesjes, tubes en potjes.
Landelijk Schakelpunt
Middin stimuleert mensen die bij ons wonen en werken om na te denken over toestemming voor het Landelijk Schakelpunt (lsp). In lsp kunnen zorgaanbieders 24 uur per dag op een veilige manier medische gegevens zien. Zo voorkomen we dat je een onjuiste combinatie van medicijnen krijgt in geval van nood. Dit draagt bij aan medicatieveiligheid. Je kunt met je begeleider overleggen of je dit wilt. Wil je meer weten over lsp? Kijk op Het LSP | Volgjezorg.