Neem verantwoorde risico’s met de Risicowijzer is een mooie uitkomst.
Begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) komen vaak in situaties waarin cliënten keuzes maken die risico's met zich meebrengen en schadelijk kunnen zijn voor zichzelf of hun omgeving. Om deze situaties beter te begrijpen en gericht mee aan de slag te gaan, heeft Middin samen met het lectoraat lvb en Risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden een onderzoek uitgevoerd. Hierbij werd niet alleen gekeken naar het voorkomen van risico’s, maar ook naar positieve risicovolle situaties waarin cliënten juist door het nemen van verantwoorde risico’s kunnen groeien.
Onderzoek – lvb en risicovol gedrag
Uit dit onderzoek is de Risicowijzer ontwikkeld, een hulpmiddel dat begeleiders helpt om risico’s bij hun cliënten beter in te schatten. De Risicowijzer ondersteunt begeleiders bij het nadenken, praten en handelen rondom risicogedrag. Het doel is om een goede inschatting van risico's te maken, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor de cliënten.
Afsluitende bijeenkomst
Tijdens de afsluiting van de onderzoeksgroep zijn het onderzoeksproces en de Risicowijzer gepresenteerd. De aanwezigen gaven waardevolle input voor de implementatie van de ontwikkelde middelen binnen Middin. Aanbevelingen zoals het ontwikkelen van een eigen visie per locatie en het koppelen van de Risicowijzer aan zorgplannen worden meegenomen in de verdere uitrol van het instrument.
De risicowijzer
De Risicowijzer kijkt naar 40 verschillende risicogebieden. Voor elk gebied maakt de zorgmedewerker een inschatting van het risico dat de cliënt of diens omgeving loopt. Dit gebeurt door na te gaan wat de mogelijke gevolgen van bepaald gedrag zijn en hoe ernstig deze gevolgen kunnen zijn. Als er niet genoeg informatie is om het risico goed te beoordelen, kan de medewerker dit aangeven met een vraagteken. Wanneer actie nodig is, wordt dit duidelijk aangevinkt. Bovendien wordt er altijd een toelichting gegeven, zodat er gestructureerd wordt nagedacht en collega’s beter weten waar ze rekening mee moeten houden.
E-learning
Naast een handleiding over het gebruik van de Risicowijzer is er ook een e-learning en een verdiepende training ontwikkeld. De e-learning is opgezet als een interactieve game, waarbij zorgmedewerkers op een speelse manier de verschillende onderdelen van de Risicowijzer ontdekken.
Animatiefilmpjes
Het voeren van het gesprek over risico’s met een cliënt kan soms best lastig zijn. Als onderdeel van dit project zijn begeleiders en cliënten van Middin bevraagd over het praten over risico’s: wat vinden zij belangrijk bij het voeren van het gesprek hierover? Op basis van hun ervaringen, inzichten en voorkeuren zijn 9 filmpjes gemaakt die jou kunnen helpen bij het op een goede, fijne manier voeren van het gesprek.
Op YouTube is de reeks beschikbaar:
https://youtu.be/IN8wPuimIPM
https://youtu.be/GeWRJJLUxzs
https://youtu.be/_dIHspuy-9k
https://youtu.be/vzBC0AjV74o
https://youtu.be/dJfslhM25oM
https://youtu.be/pmy4yV-U1Eo
https://youtu.be/yTJk8Q1M0-Q
https://youtu.be/7XTJ8MKKLUo
https://youtu.be/vHyrCcMnb2s