header nieuws

Fablab Mariahoeve Middin feestelijk geopend

Op donderdag 11 mei 2017 vond de feestelijke opening plaats van het Fablab Mariahoeve van Middin. Een FabLab is een openbare digitale werkplaats. Lilianne Blankwaard, stadsdeeldirecteur Haagse Hout, verrichtte de opening.

Tijdens de feestelijke opening namen belangstellende buurtbewoners de gelegenheid om de machines in werking te zien en kennis te maken met de cliënten van Middin. Mensen zijn er welkom om zelf dingen te maken door middel van computergestuurde machines waarmee je kunt snijden, printen en frezen in allerlei materialen in 2D en 3D.

Lilianne Blankwaard benoemde dat de gemeente trots is op de eigen kracht waarmee dit project, gericht op inclusiviteit, is opgezet: “Door Middins samenwerking, onder andere met het Repareer Café, komen mooie dingen tot stand. Het Fablab is een mooie aanwinst voor Mariahoeve.”

OpeningFablabBlankwaard gr

Workshops
Het Fablab is gevestigd in AC Zwedenburg, een activiteitencentrum van Middin. Het Fablab biedt mensen met een verstandelijke beperking en hun buurtgenoten de mogelijkheid om samen prachtige dingen te creëren. Er worden workshops aangeboden om gebruik te leren maken van de machines.
Peter Klasen, begeleider AC Zwedenburg: “FabLab Mariahoeve wil een mooie werkplek worden, waar cliënten van Middin en buurtgenoten in Mariahoeve en daarbuiten elkaar ontmoeten en samen mooie dingen maken”. Cliënt Gerard, liefhebber van gadgets en technologie, heeft daar wel oren naar. “Na een workshop mag ik zelf machines bedienen. Daar kan je oneindig veel dingen mee maken!”

Over de Fablabcommunity
De naam Fablab naam is een samentrekking van Fabrication Laboratory. Er is een wereldwijde community van FabLabs. In Nederland zijn er inmiddels zo’n 35. Het Fablab Mariahoeve onderscheidt zich echter doordat deze gevestigd is in het AC voor mensen met een verstandelijke beperking. De interactie tussen de cliënten en hun omgeving zorgt voor een creatieve en levendige diversiteit. Meer informatie over de Fablab-community is te vinden op www.fablab.nl.

Fablab Mariahoeve is een initiatief van Middin in samenwerking met Repareercafé De Grondslag en werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Haags Fonds voor motorisch en meervoudig gehandicapten, gemeente Den Haag en crowdfunding via VoorjeBuurt.nl.