doedurfleefBeter leven doe je samen

Cliënten leveren samen met hun begeleider van Middin bijzondere inspanningen om hun leven vorm te geven volgens eigen wensen en mogelijkheden, midden in de samenleving.

Laura is een leuk meisje van zeven jaar. Ze kan niet praten, heeft een ernstige verstandelijke beperking. Het kinderdagcentrum van Middin is een plek waar ze zich veilig en prettig voelt. En bovendien leert ze er, heel voorzichtig, om op haar manier te communiceren.

Beter leven doe je samen

Dat is de titel van onze campagne waarin wij u willen laten zien wie Middin is en waar we voor staan. U maakt kennis met een aantal van onze cliënten, binnen onze diverse doelgroepen. Stuk voor stuk zijn het verhalen van mensen met een beperking voor wie 'gewone dagelijkse dingen' niet vanzelfsprekend zijn. Op deze pagina stellen wij u graag voor aan Laura. Neem een kijkje in haar leven.

laura1

Geduld

Laura houdt van legoblokjes en van stukjes gekleurd papier. Gewoon om in haar hand te houden en er dan mee rond te lopen. Tot niet zo lang geleden kon ze niet zelf aangeven dat ze zo'n blokje of papiertje wilde vasthouden. Begeleider Sylvia: "We werken nu met een speciaal systeem met pictogrammen. Als Laura een plaatje van een legoblokje aanwijst, weten wij wat zij wil." Het vergt heel veel geduld, maar toch is er op deze manier een kleine opening gekomen in Laura's wereld. "Dat vind ik bijzonder van de medewerkers van Middin," zegt Laura's moeder Annelies, "ze gaan altijd uit van wat positief is en ze blijven altijd proberen."

laura2

Veiligheid

"Goedemorgen Laura, goedemorgen Laura, we gaan nu de dag beginnen met werken, spelen en ook zingen," zingt Sylvia. Laura zit rustig in de kring terwijl ze naar haar eigen welkomstliedje luistert. In haar groepje met zes andere kinderen met een verstandelijke beperking heeft ze haar draai gevonden. "Het is belangrijk voor haar dat alles elke dag zoveel mogelijk hetzelfde is," vertelt Sylvia. De vaste structuur geeft veiligheid en dat heeft Laura echt nodig. "Want voor kinderen met autisme kan de wereld erg onoverzichtelijk en daardoor onveilig zijn." Dus elke ochtend is er bijvoorbeeld een vast welkomstliedje voor ieder kind. Laura weet dan: nu begint de dag.

laura3

Nieuwe vaardigheden

Op het kinderdagcentrum is veel aandacht voor leren, nieuwe dingen ontdekken. Dat hoort immers bij het leven, vindt Middin, ook voor kinderen met een beperking. Daarom gaan Laura en de andere kinderen met de begeleidsters naar buiten, ze gymmen, doen spelletjes en oefenen hun nieuwe vaardigheden. "Als Laura niet op al deze manieren gestimuleerd werd, zou haar wereld heel wat kleiner zijn," zegt Annelies.

Praat mee

De begeleiders van Middin stimuleren Laura om het beste uit haarzelf te halen. Zij bieden structuur en veiligheid. Wij lezen graag uw reactie.