doedurfleefBeter leven doe je samen

Cliënten leveren samen met hun begeleider van Middin bijzondere inspanningen om hun leven vorm te geven volgens eigen wensen en mogelijkheden, midden in de samenleving.

Johan

Johan heeft vaak het gevoel dat hij niet begrepen wordt. Hij begrijpt niet altijd wat anderen van hem verwachten en dat tekent zijn hele leven. Er zijn mensen die zeggen dat hij een verstandelijke beperking heeft, maar Johan vindt dat een naar woord. Zijn opleiding heeft hij niet afgemaakt, banen kon hij nooit vasthouden en hij had regelmatig problemen met justitie. Toch gaat het nu goed met hem, dankzij de begeleiding van Middin.

Beter leven doe je samen

Dat is de titel van onze campagne waarin wij u willen laten zien wie Middin is en waar we voor staan. U maakt kennis met een aantal van onze cliënten, binnen onze diverse doelgroepen. Op deze pagina stellen wij u graag voor aan Johan (31). Neem een kijkje in zijn leven.

johan1

Op straat

Zeven jaar geleden kwam Johan bij Middin terecht en ook in de moeilijkste periode hebben zijn begeleiders hem nooit in de steek gelaten. “Ik heb zelfs op straat gewoond,” vertelt Johan. Begeleider David beaamt: “Het was intensief om Johan in die tijd te begeleiden. Maar het was de moeite waard, want nu heeft hij zijn leven veel beter op orde gekregen.” Johan heeft geen schulden meer en hij heeft nu weer een eigen plek. Bovendien lukt het hem met hulp van Middin om nieuwe problemen met justitie of andere officiële instanties te vermijden. “Hij is rustiger geworden, dat kun je echt aan hem merken,” zegt David.

johan2

Een keer per week

Sinds ongeveer een jaar is de intensieve begeleiding overgegaan in reguliere begeleiding. Nu komt er een keer per week iemand van Middin bij Johan thuis. Begeleider Dirk Jan vertelt dat Johan vroeger vaak ruzie had met instanties als de sociale dienst en het UWV. “Daarom ga ik nu met hem mee als hij daar een afspraak heeft, of ik bel voor hem om te horen wat er aan de hand is. Als hij ergens kwaad over is, kan hij bij mij zijn verhaal kwijt. Dat is belangrijk, want anders gaat hij rare dingen doen. Daarnaast laat ik hem zien hoe hij zich anders kan opstellen.” Johan zelf verwoordt het zo: “Ik vind het best een fijn idee dat ik Middin altijd kan bellen als er iets is.”

johan3

Uit isolement

Deze aanpak heeft effect: Johan gaat er nu regelmatig op uit op zijn mountainbike en doet vrijwilligerswerk in het Buurtinterventieteam. Met een groepje buurtgenoten zorgt hij dat in zijn wijk alles in orde is. Dirk Jan: “Johan komt langzaam uit het sociale isolement waar hij eerder in zat. Ik ben echt trots op hem.”

Praat mee

Dankzij wekelijks begeleiding van Middin heeft Johan zijn leven op orde gekregen. Hij blijft uit de problemen en heeft zijn rust gevonden. Wij lezen graag uw reactie.